Winkelen - Reisverslag uit Masqat, Oman van Hilly-Bonne Stienstra - WaarBenJij.nu Winkelen - Reisverslag uit Masqat, Oman van Hilly-Bonne Stienstra - WaarBenJij.nu

Winkelen

Door: Hilly en Bonne

Blijf op de hoogte en volg Hilly-Bonne

18 Mei 2012 | Oman, Masqat

Hier zijn ontzettend grote supermarkten, die vaak ook kleding, meubels, goud, horloges, schoenen en linnengoed verkopen. Bijna alles is hier te koop. Maar we moeten vaak wel naar verschillende winkels, omdat de ene zoute drop verkoopt, de ander paneermeel, varkensvlees, koffie, oude kaas, groente in blik of vaatwasmachineblokjes. Vele Omani’s kennen geen koffiezetapparaat, hier drinkt men overwegend oploskoffie, soms met kruiden erin. Er zijn in Muscat 3 supermarkten die varkensvlees verkopen, dat gebeurd vanachter een deur (waarop staat “no moslims”) in een kleine ruimte met een schuifdeur ervoor, waar keurig het Duitse en Nederlandse varkensvlees ligt uitgestald. Fruit is hier in alle soorten en maten. In praktisch elke horecagelegenheid kan je vers vruchtensap kopen. Op den duur krijg je favorieten, die van Bonne lemon en ik ananas.
Alle grote supermarkten hebben een restaurant en vaak een speelhoek voor de kinderen, dat is slim, dan kunnen de ouders rustig winkelen. Een Omanese vrouw zie je vaak in gezelschap van de hulp, die doet alles uit de kar in zakken en brengt dit naar de auto, de madam staat meestal te bellen. Soms hebben ze 3! karren vol omdat er 4 families in 1 huis wonen. Oma, ooms en tantes en daar de kinderen van. Hier moet je nooit aan het eind van de maand boodschappen doen, omdat de Indiërs en Bangla’s hun loon hebben ontvangen. Dan staan er gigantische rijen voor de kassa, want er wordt dan bijvoorbeeld een zak rijst gekocht omdat deze jongens vaak met 8 jongens of meer gezamenlijk een huis huren en zij voor een maand boodschappen doen. Buiten de winkel zijn ze bezig met de “wisseltruc”, wie moet wat en hoeveel betalen. Daar kunnen ze ontzettend lang mee bezig zijn, tot ze het zelf niet meer snappen. Gelukkig zijn hier vlakbij ook de gezellige kleine “Bangla” winkeltjes, waar ze direct de margarine voor je bestellen, wanneer die niet meer in de schappen ligt. De munteenheid is gemakkelijk: 1 rial is 2 euro. Je ziet bij de pinapparaten, dat de jongens die 80 rial per maand verdienen 2 Rial opnemen. Zij sturen bijna al hun geld naar hun vaderland. Het is hier ook “in” om voor 100 euro (retourtje) een dagje te gaan winkelen in Dubai vooral IKEA is in en die bezorgd hier ook. Ze willen hier volgend jaar ook een IKEA openen, want op dit moment, is hier meer geld te besteden dan in Dubai. Oftewel Muscat is rijker. Groetjes…vandaag op de top 52 graden!...van ons.

• 18 Mei 2012 - 06:42

Haydée:

Hallo Hilly, weer een leuk verslag zo te horen geniet je van die grote supermarkets, lekker struinen om te kijken wat er van jou gading bij is, ben je ook op z'n omanees aan het koken, of doe je dat alleen als jullie uit eten gaat. War eten zij meestal.
    Groetjes vanuit zonnig maar niet zo warm Delfzijl.

• 18 Mei 2012 - 17:23

Sita:

Gelukkig!!! Ook bij jullie kan het geld op.....hihi! Jou verslag weer zo lezend kom ik op de gedachte....waarom ga je niet een boek schrijven?? Mijn leven over de grens.....ofzo...
    Ik zag geen koffieautomaten op de foto's?? Gat in de markt daar? ;-)))

• 22 Mei 2012 - 18:12

Margreet:

Heerlijk winkelen daar! En zag ik daar een winkel vol chocola! Ooooooh!
    52 graden is wel een beetje warm, hier wast vandaag 26, mooi zat.
    Groeten ut Toppenhuzen.

• 30 Mei 2012 - 17:35

Anja:

wauw dat winkeltje die amper een deur had heeft wel hele mooie lampen!! Volop genieten dus nog steeds en hoe gaat het met jullie persoonlijk??? heel veel liefs van mij voor jullie

Hilly-Bonne

Dit maal zijn wij zijn gaan werken voor een lokale aannemer in Oman. Bonne heeft er een baan gekregen als "Operartions Manager" en geeft leiding aan circa 600 mensen. Dit aantal is sterk afhankelijk van het aantal projecten dat onderhanden is. Het leiding geven gaat gelukkig door middel van tussenpersonen zoals site engineers, foreman enz. Als directe staf functioneren wij binnen een groep van 40 man/vrouw.

Actief sinds 25 Nov. 2008